Bevezető

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Tovább»

Dr Szili Katalin előszava

"...szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek képviselőit a Kárpát-medencei országokból ..." Tovább»

Aktuális

Nincs megjeleníthető elem

Tagok, szervezet

Szervezeti struktúra és a tagok Tovább»

Statútum

A KMKF szervezete és működése Tovább»

Plenáris ülések

Nincs megjeleníthető elem

Tanulmányok

Tudományos munkák a nemzeti kisebbségvédelem tárgyában Tovább»

Elérhetőség

Titkárság: OGY Külügyi Hivatal
Telefon: (+36 1) 441 41 48
Fax: (+36 1) 441 42 70
Email: kmkf@parlament.hu

Köszöntő

2007.09.10. 21:04

Lectori salutem

Nagy örömmel köszöntöm a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) honlapjának olvasóit. Ezen honlap létrehozását egy újabb építőkőnek tekintem a magyar-magyar együttműködés megújított formái közös alapjainak lerakásában.

Csupán néhány hónappal Magyarország európai uniós csatlakozása után, a KMKF megalakításakor – 2004 szeptemberében – választ kellett keresnünk arra, hogy milyen perspektívát képzelünk el a kibővített Európai Unióban az egymás mellett élő és egymáshoz számtalan szállal kapcsolódó kárpát-medencei magyar közösségek számára.

Miközben örömmel töltött el minket Szlovákia, Szlovénia, majd később Románia csatlakozása az Európai Unióhoz, nem feledkezhetünk el arról, hogy tagság tényéből nem következik magától értetődően a kisebbségi magyar lét legfontosabb kérdéseinek megoldódása. A magyar közösségek megmaradása, túlélése és értékeik újratermelése az Unión belül is éppen olyan tudatos gondolkodást, tervezést és érdekképviseletet kíván, mint az Unión kívül.
A magyar nemzet Európában példa nélkül álló sajátos helyzete folytán nem kevesebb, mint 8 országba szétosztott magyar közösségekben létezik. A kisebbségi magyar közösségek egymástól eltérő feltételek között éltek és élnek.
 
Az EU bővítések következtében egy döntő fontosságú körülmény megváltozott. Azok a magyar közösségek, amelyek területi állama még nem tagja az Európai Uniónak, egy alapvető választóvonal másik oldalán találták magukat.
 
Így szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek választott képviselőit a különböző kárpát-medencei országokból, valamint Magyarország Európai Parlamentben mandátummal rendelkező képviselőit. Ez a fórum alkalmat adhat stratégiai egyeztetésre az egész kárpát-medencei magyarságot érintő kérdésekben, valamint a lehetséges közös jövőről és közös tervekről szóló eszmecserékre.
 
A KMKF kiemelt fontosságú kérdései közé tartozik az Európai Unión kívül maradó magyar kisebbségi közösségek helyzetének erősítése, kapcsolattartásuk támogatása.  Az elmúlt három év tapasztalatai alapján bizonyossággal állíthatom, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma felnőtt ehhez a szerephez, fórumot biztosít a nemzetpolitikai egyetértés, egy remélhetőleg feltartóztathatatlanul formálódó nemzeti konszenzus kialakulásához.

A KMKF résztvevői az elmúlt évek során folyamatos helyzetértékeléseket fogalmaztak meg és a fórum keretében zajló műhelymunka eredményeként tanulmányok készültek. Azonosításra kerültek az EU jog és intézményrendszerének kiaknázható jogi lehetőségei a nemzeti kisebbségi jogok érvényesítésére. Megvizsgáltuk, hogy milyen intézményi kereteket kínál az Unió melletti más európai politikai integrációs (Európa Tanács) és együttműködési (EBESZ) szervezetek tagsága egy hatékonyabb kisebbségvédelem kiépítésére.

Bebizonyosodott az is, hogy az évi egy-két találkozó nem elegendő a kisebbségeket érintő összetett kérdések megvitatására és a folyamatos egyeztetésre. Ezért létrehoztunk négy albizottságot: a Külügyi és Európa-ügyi, Kulturális és oktatási, a Jogi és Gazdasági albizottságot. Az albizottságok határon túli tagjai minden parlamenti ülésszak kezdetén megkapják a félévre vonatkozó törvényalkotási programot, lehetőséget kapva arra, hogy megjelöljék azokat a törvénytervezeteket, amelyekkel foglalkozni kívánnak, vagy amelyekkel kapcsolatban álláspontokat szeretnének megfogalmazni. Az albizottságok titkárai továbbítják ezeket az Országgyűlés érintett bizottságainak. Megteremtettük így annak a lehetőségét, hogy határon túli képviselőink álláspontjai megismerhetők legyenek a magyar törvényalkotás folyamata során.

A koncepcionális egyeztetések mellett kialakítottuk a mindennapi együttműködés formáit: létrehoztunk egy olyan elektronikus kapcsolattartó rendszert, amelyen keresztül a hozzánk eljuttatott anyagokkal tájékoztatni tudjuk valamennyi kárpát-medencei magyar képviselőt minden lényeges és aktuális kérdésről.
 
A folyamatos híráramlást és érdekeltek informálását azonban nem szeretnénk csak a fórum résztvevőire korlátozni. Azt kívánjuk, hogy minden érintett és érdekelt – vagyis a Kárpát-medencei magyarok és az azon túl a világ bármely részén élő magyar diaszpóra tagjai is – tájékozódhasson mindarról, amit tenni próbálunk és tudunk a Kárpát-medence által felölelt magyar közösségekért a közösen létrehozott fórum keretében. Ezt a célt kívánja szolgálni a KMKF honlapja, amely egy állandó, megbízható és korszerű tájékozódási pontot kíván nyújtani tevékenységünkről. A Magyar Országgyűlés a honlap létrehozásával is meg akar adni minden lehetséges segítséget az anyaországon kívüli nemzetrészekkel való kapcsolattartáshoz és a kölcsönös tájékozódáshoz.

Dr. Szili Katalin
Budapest, 2007. szeptember 14.


süti beállítások módosítása