Bevezető

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Tovább»

Dr Szili Katalin előszava

"...szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek képviselőit a Kárpát-medencei országokból ..." Tovább»

Aktuális

Nincs megjeleníthető elem

Tagok, szervezet

Szervezeti struktúra és a tagok Tovább»

Statútum

A KMKF szervezete és működése Tovább»

Plenáris ülések

Nincs megjeleníthető elem

Tanulmányok

Tudományos munkák a nemzeti kisebbségvédelem tárgyában Tovább»

Elérhetőség

Titkárság: OGY Külügyi Hivatal
Telefon: (+36 1) 441 41 48
Fax: (+36 1) 441 42 70
Email: kmkf@parlament.hu

Állásfoglalás (Külügyi és Európa-ügyi albizottság)

2007.09.11. 01:56

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Külügyi és Európa-ügyi albizottsága 2007. február 20-án tartotta alakuló ülését az Országgyűlésben. Az ülést dr. Szili Katalin az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. Az alakuló ülést a KMKF Külügyi és Európa-ügyi albizottság két társelnöke Kocsi László és Németh Zsolt elnökölte.

1. A KMKF Külügyi és Európa-ügyi albizottsága üdvözli a KMKF négy albizottságának felállítását. Az albizottsági rendszer létrehozásával a magyar-magyar parlamenti együttműködés új szakaszba lépett. A kialakított egyeztetési mechanizmus megteremti a folyamatos párbeszéd lehetőségét a KMKF határon túli és a KMKF magyarországi tagjai között.

2. Dr. Szili Katalin, a KMKF elnöke ismertette a „magyar-magyar együttműködés és a nemzeti érdekérvényesítés perspektívái a magyar nemzetrészek nagy részének Európai Uniós csatlakozása után” című vitaanyagot. A KMKF Külügyi és Európa-ügyi albizottsága az előterjesztést megvitatatta, annak tartalmával és következtetéseivel egyetértett. A KMKF Külügyi és Európa-ügyi albizottsága felkéri a KMKF elnökét, hogy az ülésen elhangzott észrevételek és módosító javaslatok figyelembevételével a vitaanyagot terjessze a KMKF Állandó bizottságának soron következő, tavaszi ülése elé.

3. A Kormány képviselője tájékoztatást adott a KMKF Külügyi és Európa-ügyi albizottságának a Kormány 2007. tavaszi törvényalkotási programjáról. A KMKF Külügyi és Európa-ügyi albizottság tagjai megállapítják, hogy az albizottság tevékenységének alapját a féléves törvényalkotási programokban szereplő törvényjavaslatokkal kapcsolatos határon túli vélemények megismerése és azoknak az illetékes országgyűlési bizottságokhoz történő becsatornázása alkotja.

4. A Kormány képviselője tájékoztatást adott a KMKF Külügyi és Európa-ügyi albizottságának a Kormány Európa-politikai célkitűzéseiről. A KMKF Külügyi és Európa-ügyi albizottságának tagjai üdvözlik a Kormány Európa-politikai koncepció tervezetének a megszületését, és kérik a Kormányt, hogy az ülésen elhangzott észrevételeket a társadalmi vita keretében vegyék figyelembe a koncepció véglegesítése során.

5. A KMKF Külügyi és Európa-ügyi albizottságának tagjai tájékoztatást kaptak Székelyföld egységes kulturális- és gazdasági fejlesztési stratégiájáról és a szerbiai választásokat követő helyzetről.

6. A KMKF Külügyi és Európa-ügyi albizottság felkéri a KMKF elnökét, hogy a KMKF Állandó bizottságának soron következő ülésére terjesszen elő egy átfogó megoldási javaslatot Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozását követően a csatlakozásból a magyar-magyar kapcsolattartás terén fellépő nehézségek megoldása érdekében.

7. A KMKF Külügyi és Európa-ügyi albizottságának következő ülésére 2007 őszén, az Országgyűlés őszi ülésszakának elején kerül sor.

 

Budapest, 2007. február 20.



süti beállítások módosítása