Bevezető

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Tovább»

Dr Szili Katalin előszava

"...szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek képviselőit a Kárpát-medencei országokból ..." Tovább»

Aktuális

Nincs megjeleníthető elem

Tagok, szervezet

Szervezeti struktúra és a tagok Tovább»

Statútum

A KMKF szervezete és működése Tovább»

Plenáris ülések

Nincs megjeleníthető elem

Tanulmányok

Tudományos munkák a nemzeti kisebbségvédelem tárgyában Tovább»

Elérhetőség

Titkárság: OGY Külügyi Hivatal
Telefon: (+36 1) 441 41 48
Fax: (+36 1) 441 42 70
Email: kmkf@parlament.hu

Állásfoglalás (Kulturális és Oktatási albizottság)

2007.09.11. 02:00

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Kulturális és Oktatási albizottsága 2007. február 21-jén tartotta alakuló ülését az Országgyűlésben. Az ülést dr. Szili Katalin az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. Az alakuló ülést a KMKF Kulturális és Oktatási albizottság két társelnöke Botka Lajosné és Gulyás Dénes elnökölte.

1. A KMKF Kulturális és Oktatási albizottsága üdvözli a KMKF négy albizottságának felállítását. Az albizottsági rendszer keretében kialakított egyeztetési mechanizmus megteremti a folyamatos párbeszéd lehetőségét a KMKF határon túli és a KMKF magyarországi tagjai között. A KMKF Kulturális és Oktatási albizottság tagjai megállapítják, hogy az albizottsági rendszer létrehozásával a magyar-magyar parlamenti együttműködés új szakaszba lépett.

2. A Kormány képviselője tájékoztatást adott a KMKF Kulturális és Oktatási albizottságának a Kormány 2007. tavaszi törvényalkotási programjáról. A KMKF Kulturális és Oktatási albizottsága tagjai megállapítják, hogy az albizottság tevékenységének alapját a féléves törvényalkotási programokban szereplő törvényjavaslatokkal kapcsolatos határon túli vélemények megismerése és azoknak az illetékes országgyűlési bizottságokhoz történő becsatornázása alkotja.

3. A Kormány képviselője tájékoztatást adott a KMKF Kulturális és Oktatási albizottságának és a határon túli magyar felsőoktatási intézmények vezetőinek a Kormány határon túli magyar felsőoktatást érintő politikájáról, a határon túli magyar felsőoktatás helyzetéről és a határon túli oktatási és kulturális feladatok támogatására előirányzott 2007. évi költségvetési támogatásokról.

4. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának rektorhelyettese, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékének professzora, a Selye János Egyetem rektora, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke és rektora, illetve Vajdaság tartomány oktatási titkára tájékoztatták a KMKF Kulturális és Oktatási albizottság tagjait intézményük helyzetéről és terveikről.

5. A KMFK Kulturális és Oktatási albizottság tagjai kérik a Kormányt, hogy a jövőben is hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak a magyar nyelvű felsőfokú oktatás biztosításához a határon túli nemzetrészekben annak érdekében, hogy az elmúlt években elért eredményekre építve a jövőben megerősödjön a felsőoktatási intézmények helyzete. A KMFK Kulturális és Oktatási albizottság tagjai kérik a Kormányt, hogy a támogatás legyen kiszámítható, stabil és hosszú távúan tervezetten hatékony.

6. A KMFK Kulturális és Oktatási albizottsága fontosnak tartja a magyar nyelvű felsőoktatás összehangolását a tudományos kutatással. Az akkreditálásoknak is alapvető feltételük az oktatók tudományos minősítése. A Magyar Tudományos Akadémia most kialakuló Kolozsvári Akadémiai Bizottsága testületként összehangoló szerepet tölthet be a felsőoktatás további fejlesztésében, a tudományos műhelyek integrálásában.

7. A PannonForrás Hálózat vezetője tájékoztatatta a KMKF Kulturális és Oktatási albizottság tagjait és a határon túli magyar felsőoktatási intézmények vezetőit a hálózat felnőttképzés terén kifejtett tevékenységéről, és felajánlja a határon túli magyar felsőoktatási intézmények vezetőinek, hogy csatlakozzanak a Pannon Forrás Hálózat felnőttképzés terén végzett tevékenységéhez.

8. A KMKF Kulturális és Oktatási albizottságának következő ülésén napirendjére tűzi a határon túli művészek helyzetét és a határon túli magyar kulturális politika művészeteket és művészeket érintő vonatkozásait. A KMKF Kulturális és Oktatási albizottságának következő ülésére 2007 őszén, az Országgyűlés őszi ülésszakának elején kerül sor.

9. Az Európai Unió bővítésével különös figyelemmel kell segíteni a Kárpátalján, a Vajdaságban és Horvátországban élő magyarokat, az ott működő felsőoktatási intézményeket.

10. A határon túli magyar felsőoktatási intézmények vezetői részéről írásban átadott, illetve a felszólalásokban elhangzott észrevételeket és javaslatokat az albizottság két társelnöke az állásfoglalással együtt megküldi az Országgyűlés elnökének, az Országgyűlés érintett bizottságainak, és a Miniszterelnöki Hivatalnak, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak.

Budapest, 2007. február 21.



süti beállítások módosítása