Bevezető

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Tovább»

Dr Szili Katalin előszava

"...szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek képviselőit a Kárpát-medencei országokból ..." Tovább»

Aktuális

Nincs megjeleníthető elem

Tagok, szervezet

Szervezeti struktúra és a tagok Tovább»

Statútum

A KMKF szervezete és működése Tovább»

Plenáris ülések

Nincs megjeleníthető elem

Tanulmányok

Tudományos munkák a nemzeti kisebbségvédelem tárgyában Tovább»

Elérhetőség

Titkárság: OGY Külügyi Hivatal
Telefon: (+36 1) 441 41 48
Fax: (+36 1) 441 42 70
Email: kmkf@parlament.hu

A KMKF Gazdasági albizottságának állásfoglalása

2008.05.28. 13:11

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Gazdasági albizottságának 2008. május 27-i ülése áttekintette a határmenti közlekedési infrastruktúra és tömegközlekedés fejlesztésének lehetőségeit. Az Albizottság tanulmányozta az Albizottság elnöke és társelnöke által e tárgyban készített előterjesztést, amelyről – a KMKF 2007. szeptember 14-i plenáris ülésén elfogadott nemzetpolitikai dokumentum alapján – az alábbi állásfoglalást fogadta el.

1. Az Albizottság javasolja a KMKF plenáris ülésének, hogy támogassa az előterjesztésnek azt a megközelítését, amely különös hangsúlyt fektet a határon átnyúló tömegközlekedés koncepcionális fejlesztésére, és szorgalmazza az ezzel kapcsolatos kormányzati lépések mielőbbi megtételét.

2. Az előterjesztés rávilágít az utazási igények, a tömegközlekedési és infrastrukturális kapcsolatok és a tömegközlekedési tarifák kölcsönhatására. Ennek lényege az, hogy egyes relációkban a szolgáltatások hiányosságai, illetve a magas tarifák hozzájárulnak az egyébként meglévő hazai igények háttérbe szorulásához.

3. Az előterjesztés áttekinti a határon átnyúló közlekedési infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésének európai uniós forrásokból történő finanszírozási lehetőségeit. Az Albizottság megállapítja, hogy az uniós tagállamok irányában ezen fejlesztések lehetőségei különösen jelentősek, és kiemeli, hogy az Európai Területi Együttműködési Programok különös figyelmet szentelnek a határmenti tömegközlekedés fejlesztésére.

4. Az előterjesztés azt is bemutatja, a magyar Kormány lépései a határon átnyúló közlekedési infrastruktúra fejlesztése terén összhangban állnak a KMKF szeptember 14-i stratégiai anyagának ezzel kapcsolatos megállapításaival.

5. Az Albizottság szükségesnek látja hangsúlyozni, hogy a fejlesztéspolitikának a Kárpát-medencében felszámolt közlekedési infrastruktúra minél szélesebb körű helyreállítása mellett új kapcsolatok kialakítására is törekednie kell.

6. Az Albizottság egyetért az előterjesztés azon megállapításával, hogy azokat a támogatásokat, amelyek infrastrukturális beruházásokra, valamint új tömegközlekedési szolgáltatások létrehozására irányulnak, előzetes célszerűségi, megvalósíthatósági és gazdaságossági vizsgálatoknak kell megelőzniük.

7. Az Albizottság felkéri a KMKF Titkárságát, hogy – a határon túli magyar közösségekkel, valamint az érintett magyarországi szervekkel együttműködve – gyűjtse össze és terjessze a bizottság elé azokat a potenciális tömegközlekedési kapcsolatokat, amelyek esetében az említett vizsgálatok elvégzése indokoltnak tűnik.

8. Az Albizottság továbbá felkéri a KMKF Titkárságát, hogy a potenciális tömegközlekedési kapcsolatok feltárása alapján végezze el a Magyarország határai mentén élő határon túli magyar közösségek, illetve az érintett magyarországi régiókban a tömegközlekedésre (közút, vasút) vonatkozó lakossági igények felmérését.

9. Az Albizottság felkéri az illetékes minisztériumot, hogy 2008. október 31-ig

a) készítsen javaslatot a határon átnyúló utazásokat a jelenleginél nagyobb mértékben elősegítő tarifarendszerre, és kezdje meg erről a tárgyalásokat az érintett országok vasúttársaságaival,

b) tekintse át a határon átközlekedő járatok bővítésének lehetőségét és ennek költségvonzatait, különös tekintettel a jelenlegi belföldi járatoknak a határ túloldalán lévő fontosabb közlekedési csomópontokig történő közlekedtetésének lehetőségeire, és erről tájékoztassa a KMKF Titkárságát,

c) tájékoztassa a KMKF Titkárságát a határon átnyúló vasúti infrastrukturális fejlesztések terveiről, lehetőségeiről és ezek költségvonzatairól,

d) folytasson egyeztetést a szomszédos országokkal a határmenti metszéspontok kialakításának tárgyában,

e) tegyen intézkedést a jelenlegi szabályok szerint csak személyszállításra engedélyezett határátkelők rendszeres áruszállításra való átminősítésére,

f) vizsgálja meg a kishatár-térségekben a nemzeti engedélyekkel rendelkező teherfuvarozó eszközökkel való áruszállítást, ami a mai szabályozás szerint csak nemzetközi engedélyekkel és adminisztrációval végezhető.

 

10. Az Albizottság felkéri a KMKF Titkárságát, hogy az előterjesztést dolgozza át az ülésen elhangzott észrevételek és az írásban beérkezett javaslatok figyelembevételével, és az Albizottság elnöke és társelnöke terjessze azt a KMKF plenáris ülése elé.

Budapest, 2008. május 27.



süti beállítások módosítása