Bevezető

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Tovább»

Dr Szili Katalin előszava

"...szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek képviselőit a Kárpát-medencei országokból ..." Tovább»

Aktuális

Nincs megjeleníthető elem

Tagok, szervezet

Szervezeti struktúra és a tagok Tovább»

Statútum

A KMKF szervezete és működése Tovább»

Plenáris ülések

Nincs megjeleníthető elem

Tanulmányok

Tudományos munkák a nemzeti kisebbségvédelem tárgyában Tovább»

Elérhetőség

Titkárság: OGY Külügyi Hivatal
Telefon: (+36 1) 441 41 48
Fax: (+36 1) 441 42 70
Email: kmkf@parlament.hu

Sajtóanyag a KMKF 2008-as plenáris üléséről

2008.09.13. 13:37

KMKF plenáris ülés

2008. szeptember 13.


A KMKF Plenáris Ülése elfogadta ez évi Állásfoglalását, amely többek közt az alábbiakra tér ki:

  1. A KMKF megerősítette az elé terjesztett határmenti közlekedési koncepciót, amelynek kapcsán az állásfoglalás szorgalmazza, hogy az Országgyűlés hozzon határozatot e kérdésről, és ehhez vegye alapul a KMKF által elfogadott szakmai anyagot.
  2. A KMKF részletesen foglalkozott a határon túli magyar szórványok kérdésével. Elhatározta, hogy a szórványok helyzetének javítása érdekében a KMKF tagjai rendszeres együttműködést fognak folytatni. Kiemelt cél, hogy a magyar nyelv a szomszéd országokban többek közt abban a védelemben részesüljön, ami az Európai Tanács dokumentumai értelmében a regionális nyelveket megilleti. A KMKF Külügyi- és Európa-ügyi Albizottsága munkacsoportot hoz létre a szórványkérdés kezelésére.
  3. A KMKF számos feladatot is kitűzött magának és albizottságainak a következő egy évre: például a határon túli magyarság közjogi helyzetének vizsgálatát, a magyar-magyar Európa-politikai együttműködés koncepciójának kialakítását és a Magyar Tudományos Akadémiával való egyeztetést.


(További részletekről lásd az elfogadott állásfoglalás mellékelt szövegét.)

Emellett:

A KMKF felhatalmazta elnökét, Dr. Szili Katalint, hogy levélben forduljon a szlovák és az ukrán házelnökökhöz a mindkét országban kormányzati szinten tapasztalt, a magyar nyelvhasználat szűkítését jelentő megnyilvánulásokkal illetve tervekkel kapcsolatban.

A KMKF tájékoztatást hallgatott meg a schengeni térségen kívül maradó magyarok magyarországi beutazásával kapcsolatos politikáról. A Fórum örömmel értesült arról, hogy a KMKF-ben született kezdeményezés hatására konkrét és jelentős – immár működő – eredmények születtek ezen a területen.

Horváthné Dr. Fekszi Márta külügyi államtitkár asszony ígéretet tett arra, hogy a Külügyminisztérium szakmai eszközökkel támogatja a Brüsszeli Érdekképviseleti Iroda létrehozását és tevékenységét.

A Magyar Nemzeti Kisebbségek Érdekképviseleti Irodájának egyik fontos feladata az lesz, hogy lobbizzon a hazánkkal szomszédos országok – Ukrajna és Szerbia – vízummentességéért.



süti beállítások módosítása