Bevezető

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Tovább»

Dr Szili Katalin előszava

"...szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek képviselőit a Kárpát-medencei országokból ..." Tovább»

Aktuális

Nincs megjeleníthető elem

Tagok, szervezet

Szervezeti struktúra és a tagok Tovább»

Statútum

A KMKF szervezete és működése Tovább»

Plenáris ülések

Nincs megjeleníthető elem

Tanulmányok

Tudományos munkák a nemzeti kisebbségvédelem tárgyában Tovább»

Elérhetőség

Titkárság: OGY Külügyi Hivatal
Telefon: (+36 1) 441 41 48
Fax: (+36 1) 441 42 70
Email: kmkf@parlament.hu

Bevezető

2007.09.12. 23:52

Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke 2004. szeptember 10-én hívta össze a KMKF alakuló ülését. Az ülés elfogadta statútumát, és azóta évi egy alkalommal, szeptemberben plenáris ülést tart Budapesten. A plenáris üléseket a KMKF szintén évente egy alkalommal ülésező Állandó bizottsága készíti elő, amelybe a KMKF-ben részt vevő pártok és szervezetek egy-egy főt delegálnak.

A KMKF a különböző kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Az Országgyűlés frakciói 3-3 képviselőt küldtek a KMKF-be, az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottsága 3 képviselőt, az Európai Parlament frakciónként 1-1 képviselőt delegált a statútum alapján az intézménybe. A 68 határon túli képviselővel együtt így a plenáris ülésen 89 képviselő tanácskozik. Az Állandó bizottság létszáma 19 fő.

A KMKF 2006. szeptemberi ülésen elfogadott állásfoglalás rendelkezett négy albizottság felállításáról (Gazdasági, Jogi, Kulturális és oktatási, illetve Külügyi és Európa-ügyi albizottságok) annak érdekében, hogy az évente egy alkalommal tartott plenáris ülések között is biztosítani lehessen a folyamatos párbeszédet a képviselők között, elsősorban szakpolitikai jellegű kérdésekben.


süti beállítások módosítása