Bevezető

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Tovább»

Dr Szili Katalin előszava

"...szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek képviselőit a Kárpát-medencei országokból ..." Tovább»

Aktuális

Nincs megjeleníthető elem

Tagok, szervezet

Szervezeti struktúra és a tagok Tovább»

Statútum

A KMKF szervezete és működése Tovább»

Plenáris ülések

Nincs megjeleníthető elem

Tanulmányok

Tudományos munkák a nemzeti kisebbségvédelem tárgyában Tovább»

Elérhetőség

Titkárság: OGY Külügyi Hivatal
Telefon: (+36 1) 441 41 48
Fax: (+36 1) 441 42 70
Email: kmkf@parlament.hu

A KMKF Külügyi és Európa-ügyi albizottságának állásfoglalása

2008.05.28. 13:08

Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Külügyi és Európa-ügyi Albizottsága 2008. május 26-án tartotta harmadik ülését az Országgyűlésben. Az ülést Németh Zsolt, a KMKF Külügyi és Európa-ügyi Albizottság elnöke és Kocsi László, az albizottság társelnöke elnökölte.

1. A Kormány képviselői tájékoztatást adtak a Kormány által a schengeni térség Magyarország határaira történő kiterjesztése után bevezetett magyar-magyar kapcsolattartást megkönnyítő intézkedésekről. Az Albizottság üdvözli a kárpátaljai és a vajdasági magyar közösségek tagjai számára létrehozott kapcsolattartási támogatási rendszert. Hangsúlyozza a támogatási lehetőség megismertetésének fontosságát az érintett közösségek tagjai körében, de további konzultációkat tart szükségesnek az érintettekkel a rendszer tökéletesítése érdekében.

2. Az Albizottság felkéri a Kormányt, hogy vizsgálja felül a kárpátaljai és a vajdasági magyarság esetében alkalmazott vízumigénylési eljárás követelményeit és a beutazási engedély megszerzésének feltételeit annak magyar állami illetékességbe tartozó megkönnyítése érdekében. Az Albizottság felhívja a Kormány figyelmét a 2001. évi LXII. törvényben (Kedvezménytörvény) szabályozott Magyar igazolványhoz kapcsolódó kedvezmények kiterjesztésének lehetőségére. A javasolt módosítás értelmében a Magyar igazolvány tulajdonosa folyamodhatna a Magyar Köztársaság területére szóló, többszöri beutazásra érvényes, hosszúlejáratú, díjmentes tartózkodási vízumért, valamint a már kifizetett vízumdíj visszatérítéséért. Az Albizottság támogatja az ötpárti egyeztetések megkezdését a vízumigényléssel kapcsolatos problémák és technikai nehézségek megoldása érdekében. Az Albizottság felkéri a Külügyminisztériumot, hogy az ötpárti egyeztetésen terjesszen elő javaslatot arra vonatkozóan, hogy hogyan biztosítható a magyar igazolvánnyal rendelkezők kedvezményes belépése Magyarország területére.

3. Az Albizottság felkéri a KMKF Kulturális és Oktatási Albizottságát, hogy tűzze a következő ülése napirendjére a 2001. évi LXII. törvény (Kedvezménytörvény) alapján biztosított oktatási-nevelési támogatás folyósítási rendszere felülvizsgálatának kérdését.

4. Az Albizottság üdvözli a KMKF 2007. szeptember 14-i plenáris ülésén elfogadott „A magyar-magyar együttműködés és a nemzeti érdekérvényesítés perspektívái a magyar nemzetrészek nagy részének Európai Uniós csatlakozása után” című nemzetpolitikai koncepcióba foglalt feladatok végrehajtásának megkezdését, valamint az Autonómia Műhelyének keretében párhuzamosan kidolgozott kezdeményezéseket.

5. Az Albizottság üdvözli a KMKF országgyűlési határozatban történő elismerését, és várakozással tekint a dr. Szili Katalin házelnök által a szomszédos államokban élő magyar kisebbségekkel fenntartott nemzeti együttműködésről szóló törvénytervezet közeljövőben kezdődő ötpárti illetve össznemzeti egyeztetése elé.

6. Az Albizottság vajdasági tagjai képviselői tájékoztatást adtak Szerbia európai integrációs kilátásairól, illetve ezek Vajdaságot érintő vonatkozásairól a szerbiai parlamenti választások lezárulását követően. Bebizonyosodott, hogy a koncentráció és a blokkosodás jeleit mutató szerbiai politikai közéletben az összefogás a megmaradás záloga. Az elismerésre méltóan jelentősen megnövelt szavazói támogatással együtt csakis így biztosítható a magyar közösség politikai képviselete országos, tartományi és helyi szinten. A Magyar Koalíció autonómia koncepciója a jövőt illetően is olyan alap, amely a KMKF-ben résztvevő magyar politikai szereplők számára irányadó a vajdasági magyarság törekvéseinek támogatásában. Sok sikert kíván az országos, tartományi és helyi szinten megválasztott képviselőknek. Az Albizottság ezúton is megerősíti elkötelezettségét Szerbia és Ukrajna európai integrációja mellett. Az Albizottság üdvözli az Európai Unió által Szerbiával kialakítandó vízumliberalizációs megállapodás tervezetét.

7. Az Albizottság kiáll a Koszovó függetlenségének kinyilvánítása után kialakult helyzet tartós és együttműködésen alapuló rendezése mellett egy olyan megoldás reményében, amely a többségi és a kisebbségi közösségnek egyaránt biztosítja jogos törekvéseik és elvárásaik egyensúlyát a fenntartható társadalmi béke, valamint a regionális stabilitás érdekében. A koszovói státuszrendezés megoldása során a nemzetközi közösségnek kiemelt figyelmet kell fordítania arra, hogy egyidejűleg érvényesüljön egy nemzeti közösség demokratikus úton kifejezett önrendelkezési igényének megvalósítása és az önrendelkezési jogát gyakorló többséggel együtt élő kisebbségi közösségek önigazgatási joga.

8. Az Albizottság továbbra is támogat minden kezdeményezést, amely a nemzetpolitikai koncepcióba foglalt külügyi és Európa-politikai vonatkozású javaslatok mind teljesebb körű megvalósítását szolgálja, különös tekintettel a határon túli magyar közösségeken belüli politikai összefogás eredményeként kialakított saját – területi vagy kulturális alapon érvényesülő – autonómia elképzeléseik megfogalmazására. Az Albizottság leszögezi, hogy a közösségi önigazgatásukért teljes mértékben alkotmányos eszközökkel fellépő kárpát-medencei magyar kisebbségek céljai legitim igényeket képviselnek, amelyek összhangban állnak mind az Európai Unió balkáni konfliktusrendezési és államépítési törekvéseivel, mind az EU számos országában történelmileg kifejlődött alkotmányos berendezkedéssel.

Budapest, 2008. május 26.



süti beállítások módosítása