Bevezető

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Tovább»

Dr Szili Katalin előszava

"...szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek képviselőit a Kárpát-medencei országokból ..." Tovább»

Aktuális

Nincs megjeleníthető elem

Tagok, szervezet

Szervezeti struktúra és a tagok Tovább»

Statútum

A KMKF szervezete és működése Tovább»

Plenáris ülések

Nincs megjeleníthető elem

Tanulmányok

Tudományos munkák a nemzeti kisebbségvédelem tárgyában Tovább»

Elérhetőség

Titkárság: OGY Külügyi Hivatal
Telefon: (+36 1) 441 41 48
Fax: (+36 1) 441 42 70
Email: kmkf@parlament.hu

Ismertető az albizottságokról

2007.09.13. 00:48

2006. októberében megkezdte működését a KMKF négy albizottsága: a Gazdasági albizottság, a Jogi albizottság, a Kulturális és oktatási albizottság, illetve a Külügyi és Európa-ügyi albizottság.

A KMKF albizottságainak tagjai: az Országgyűlés érintett állandó bizottságainak bizottságonként egy kormánypárti és egy ellenzéki tagja, illetve a KMKF határon túli szervezeteinek szervezetenként egy-egy olyan képviselője, aki tagja a KMKF-nek (ez összesen hat szervezetet jelent: Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Koalíció Pártja, Vajdasági Magyar Szövetség, Vajdasági Magyar Demokrata Párt, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Ukrajnai Magyarok Demokratikus Szövetsége, Horvátországi Magyarok Demokratikus Szövetsége).

A KMKF albizottságaiban az Országgyűlés 11 bizottsága vesz részt. A Gazdasági albizottságban a Gazdasági és informatikai bizottság, a Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság, a Környezetvédelmi bizottság, illetve az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság; a Jogi albizottságban az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság; a Kulturális és oktatási albizottságban az Oktatási és tudományos bizottság; a Kulturális és sajtóbizottság, illetve az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottság; a Külügyi és Európa-ügyi albizottságban a Külügyi és határon túli magyarok bizottsága és az Európai ügyek bizottsága.

Az albizottságok évente két alkalommal találkoznak Budapesten. Az ülések közötti időszakokban az albizottságok tagjai elektronikus levelezés útján tartják a kapcsolatot egymással és a KMKF titkárságával. A folyamatos egyeztetést biztosító rendszer lényege, hogy a határon túli szervezetek konkrét észrevételeket tehetnek az Országgyűlés által tárgyalt törvény-javaslatokhoz, és egyéb kérdésekben is eljuttathatják észrevételeiket, kérdéseiket, javaslataikat, amelyeket a titkárság közvetlenül megküld az albizottságban részt vevő magyarországi képviselőknek.

Az albizottságok üléseinek vezetése társelnöki rendszerben működik, amely alapján egy magyarországi kormánypárti és egy ellenzéki képviselő közösen vezetik az üléseket. A Gazdasági albizottság elnöke Dr. Baráth Etele, társelnöke Dr. Matolcsy György, a Jogi albizottság elnöke Dr. Avarkeszi Dezső, társelnöke Balog Zoltán; a Kulturális és oktatási albizottság elnöke Gulyás Dénes, társelnöke Dr. Botka Lajosné; a Külügyi és Európa-ügyi albizottság elnöke Németh Zsolt, társelnöke Kocsi László.


süti beállítások módosítása