Bevezető

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Tovább»

Dr Szili Katalin előszava

"...szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek képviselőit a Kárpát-medencei országokból ..." Tovább»

Aktuális

Nincs megjeleníthető elem

Tagok, szervezet

Szervezeti struktúra és a tagok Tovább»

Statútum

A KMKF szervezete és működése Tovább»

Plenáris ülések

Nincs megjeleníthető elem

Tanulmányok

Tudományos munkák a nemzeti kisebbségvédelem tárgyában Tovább»

Elérhetőség

Titkárság: OGY Külügyi Hivatal
Telefon: (+36 1) 441 41 48
Fax: (+36 1) 441 42 70
Email: kmkf@parlament.hu

Albizottsági ülés tájékoztató

2007.10.08. 12:42


Tájékoztató
a KMKF Gazdasági illetve Kulturális és oktatási albizottságának üléséről
2007. október 9-10.

A KMKF Gazdasági albizottsága 2007. október 9-én 14 órától tartja következő ülését az Országgyűlés Delegációs termében, ezt követően október 10-én 9.30 órától ülésezik a KMKF Kulturális és oktatási albizottsága.

A Gazdasági albizottság napirendjén az alábbi kérdések szerepelnek: az Országgyűlés 2007. évi őszi programja; a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetés tervezetének határon túli vonatkozásai. Napirenden szerepel továbbá: a gazdasági kapcsolatok és ezek fejlesztésének lehetősége a határszakaszok mentén a 2007-2013 közötti közösségi költségvetési időszakban. Kiemelt kérdések ezen belül: az Eurorégiók szerepe és a határmenti kistérségek gazdasági együttműködése; vállalkozók, kamarák, érdekvédelmi szövetségek határon átívelő együttműködésének ösztönzése; a Schengen utáni időszak lehetőségei. Az albizottság ülésén megvitatásra kerülnek a magyar-magyar együttműködés és a nemzeti érdekérvényesítés perspektívái a magyar nemzetközösség nagy részének Európai Uniós csatlakozása után – gazdasági együttműködést érintő javaslatok.

A Kulturális és oktatási albizottság napirendjén szerepel: „A magyar-magyar  együttműködés és a nemzeti érdekérvényesítés perspektívái a magyar nemzet nagy részének Európai Uniós csatlakozása után” c. anyagnak a kultúra és oktatás területét érintő javaslatai; tájékoztatás a kulturális és oktatási európai uniós programokban  a magyarság számára kínálkozó lehetőségekről; a határon túli magyar nyelvű színházak helyzetéről; és az Országgyűlés 2007. évi őszi programjáról.

Háttér:

2007. szeptember 14-én került sor a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma 2007. évi plenáris ülésére. A találkozó két fő napirendi pontja dr. Szili Katalin elnök asszony által előterjesztett nemzetpolitikai stratégia megvitatása, illetve a schengeni csatlakozás nemzetpolitikai vonatkozásai voltak.

A szeptemberi plenáris ülés egyhangúlag elfogadta a házelnök előterjesztését, amely áttekinti a magyar-magyar kapcsolattartást érintő kérdéseket Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és Románia európai uniós csatlakozása teremtette helyzetben. A koncepció továbbá javaslatot tesz a Magyarország és a határon túli magyar közösségek stratégiai együttműködésének új lehetőségeire.

A KMKF-ben részt vesznek az Országgyűlés frakcióinak képviselői, illetve a szomszédos országokban, magyar szervezetek által jelölt megválasztott parlamenti képviselők. A konszenzus ily módon mind a határon túli magyar szervezetek, mind a magyarországi pártok egyetértését jelenti.

Az előterjesztés abból indul ki, hogy a magyar-magyar kapcsolatokat, illetve Magyarország és az adott határon túli közösségek közötti kapcsolatok alapját a közösségi érdekeket szolgáló fejlesztések alkossák. A koncepció nagy hangsúlyt helyez a határmenti együttműködésben rejlő lehetőségekre, így például javaslatot tesz a helyi infrastrukturális kapcsolatok és a tömegközlekedés határon átnyúló fejlesztésére, vagy a Kárpát-medence magyar testvértelepülései közötti gazdasági együttműködés elősegítésére.

Budapest, 2007. október 8.


süti beállítások módosítása