Bevezető

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Tovább»

Dr Szili Katalin előszava

"...szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek képviselőit a Kárpát-medencei országokból ..." Tovább»

Aktuális

Nincs megjeleníthető elem

Tagok, szervezet

Szervezeti struktúra és a tagok Tovább»

Statútum

A KMKF szervezete és működése Tovább»

Plenáris ülések

Nincs megjeleníthető elem

Tanulmányok

Tudományos munkák a nemzeti kisebbségvédelem tárgyában Tovább»

Elérhetőség

Titkárság: OGY Külügyi Hivatal
Telefon: (+36 1) 441 41 48
Fax: (+36 1) 441 42 70
Email: kmkf@parlament.hu

Kulturális és oktatásügyi albizottsági állásfoglalás

2007.10.10. 16:26

ÁLLÁSFOGLALÁS

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Kulturális és Oktatási Albizottsága 2007. október 10-én tartotta második ülését az Országgyűlésben. Az ülést Gulyás Dénes, a KMKF Kulturális és Oktatási Albizottságának elnöke és Botka Lajosné, az Albizottság társelnöke elnökölte.

1. A KMKF Kulturális és Oktatási Albizottsága üdvözli a Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke által előterjesztett ”Magyar-magyar együttműködés és a nemzeti érdekérvényesítés perspektívái a magyar nemzetrészek nagy részének európai uniós csatlakozása után” című anyagnak a KMKF 2007. szeptember 14-ei plenáris ülése által történő elfogadását. Az Albizottság kéri a Kormányt, hogy a törvényelőkészítő és döntéshozatali munkája során ezen dokumentum szellemében járjon el. Az Albizottság támogatja a kárpát-medencei magyar közösségek nemzeti identitásának megőrzéséhez szükséges kulturális és a személyi elvű autonómia formáinak megvalósítását.

2. Dr. Soltész István, az Országgyűlés főtitkára és Dr. Karácsony Mihály, a Miniszterelnöki Hivatal politikai tanácsadója tájékoztatást adott az Albizottságnak az Országgyűlés, illetve a Kormány 2007. őszi törvényalkotási programjáról. Az Albizottság tagjai megállapították, hogy az Albizottság tevékenységének alapját továbbra is a féléves törvényalkotási programokban szereplő törvényjavaslatokkal kapcsolatos határon túli vélemények megismerése és azoknak az illetékes országgyűlési bizottságokhoz történő eljuttatása alkotja. Az Albizottság felhívja ezért a KMKF határon túli tagjainak figyelmét, hogy a jövőben hatékonyabban használják ki a törvényjavaslatok véleményezésével kapcsolatos lehetőségeiket. A kapott tájékoztatás alapján az Albizottság különösen az alábbi törvényjavaslatokra hívja fel tagjai figyelmét:

    • a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat a Pénzügyminisztérium előterjesztésében;
    • a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 2003. évi XXIII. törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslat az Oktatási és Kulturális Minisztérium előterjesztésében.

3. Az Albizottság megállapítja, hogy a határon túli magyar közösségek támogatási rendszerében az elmúlt időszakban végbement változások indokolttá teszik, hogy az Albizottság tagjai megfelelő és átfogó információkkal rendelkezzenek az egyes minisztériumok költségvetésében a határon túli magyarság számára rendelkezésre álló kulturális és oktatási támogatási formákról. Az Albizottság felkéri ezért a Kormányt, hogy a 2008. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat elfogadását követően – 2008. január 31-éig – adjon írásban tájékoztatást az Albizottságnak ezen támogatási formák tartalmi és eljárási kérdéseiről.

4. Az Albizottság megismerte és tudomásul vette a Kormány képviselője által adott tájékoztatást a kulturális és oktatási európai uniós programokban a magyarság számára kínálkozó lehetőségekről. Az Albizottság felkéri a Kormányt, hogy folytasson párbeszédet a határon túli magyarság képviselőivel a kérdésben, és tájékoztassa őket a rendelkezésükre álló pályázati lehetőségekről.

5. Az Albizottság szükségesnek tartja, hogy a Nemzeti Jelentőségű Intézményekre és programokra a mindenkori Kormány a stabil működéshez elegendő, hosszabb távon kiszámítható, a költségvetési alkuktól független forrást biztosítson. Az Albizottság felhívja a Kormányt, hogy a határon túli stratégiai fontosságú és támogatandó intézmények kérdéskörének részeként kezelje a határon túli magyar nyelvű színházak működőképes és fenntartható támogatási rendszerének biztosítását.

6. Az Albizottság felkéri a Kormányt, hogy

    • állami eszközökkel ösztönözze a magyar-magyar társadalmi kapcsolatok mindennapjaiba, valamint a magyar kisebbségek kilenc évtizedes történelmébe betekintést nyújtó művészeti alkotások készítését, és az e téren elért eredményekről írásban tájékoztassa az Albizottságot az Albizottság 2008. első félévi üléséig;
    • kezdeményezze a határon túli magyar közösségek kulturális teljesítményeinek a külföldi magyar intézetek programjában történő rendszeres megjelenítését;
    • kísérje figyelemmel a kisebbségek anyanyelven történő oktatásának problémáit, és dolgozzon ki javaslatokat azok lehetséges megoldásának támogatására, amelyről írásban tájékoztassa az Albizottságot az Albizottság 2008. első félévi üléséig;
    • dolgozzon ki részletes, átfogó programot a kárpát-medencei szórványban és a világszórványban élő magyarok magyarságtudatának erősítésére, valamint megmaradásuk elősegítésére, és erről tájékoztassa az Albizottságot legközelebbi ülésén;
    • fordítson megkülönböztetett figyelmet Magyarország schengeni térséghez történő csatlakozásának a kulturális és oktatási magyar-magyar kapcsolatokra gyakorolt hatásaira;
    • kísérje megkülönböztetett figyelemmel a Selye János Egyetem helyzetének alakulását, és indokolt esetben biztosítsa az egyetem folyamatos működéséhez, valamint megmaradásához szükséges forrásokat.

7. Az Albizottság felkéri a KMKF elnökét, hogy tájékozódjon a határokon túli magyar közösségek színházainak helyzetéről. Ennek érdekében az Albizottság javasolja ezen színházak igazgatóival való közvetlen kapcsolatfelvételt és az Országgyűlésbe történő meghívásukat a 2008. évi Magyar Kultúra Napját megelőzően.

8. Az Albizottság felhívja a Kormány figyelmét a kárpátaljai magyar oktatás működését szabályozó ukrajnai rendelkezésekből eredő hátrányokra, az oktatók magyar tudományos fokozatai elismerésének nehézségeire, továbbá a kárpátaljai diákok oktatási problémáira, különösen a magyar nyelvű tankönyvek támogatásának hiányára és a magyar diákok versenyképességi hátrányára a felsőoktatási felvételi folyamatban.

Budapest, 2007. október 10.



süti beállítások módosítása