Bevezető

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Tovább»

Dr Szili Katalin előszava

"...szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek képviselőit a Kárpát-medencei országokból ..." Tovább»

Aktuális

Nincs megjeleníthető elem

Tagok, szervezet

Szervezeti struktúra és a tagok Tovább»

Statútum

A KMKF szervezete és működése Tovább»

Plenáris ülések

Nincs megjeleníthető elem

Tanulmányok

Tudományos munkák a nemzeti kisebbségvédelem tárgyában Tovább»

Elérhetőség

Titkárság: OGY Külügyi Hivatal
Telefon: (+36 1) 441 41 48
Fax: (+36 1) 441 42 70
Email: kmkf@parlament.hu

A Jogi Albizottság állásfoglalása

2007.12.14. 08:47

ÁLLÁSFOGLALÁS
KMKF Jogi Albizottság
2007. december 12.


A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Jogi Albizottsága 2007. december 12-én tartotta második ülését az Országgyűlésben. Az ülést Dr. Avarkeszi Dezső, a KMKF Jogi Albizottság elnöke és Balog Zoltán, az albizottság társelnöke elnökölte.

  1. A KMKF Jogi Albizottsága üdvözli a Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke által előterjesztett „Magyar-magyar együttműködés és a nemzeti érdekérvényesítés perspektívái a magyar nemzetrészek nagy részének Európai Uniós csatlakozása után” című anyagnak a KMKF 2007. szeptember 14-i plenáris ülése által történő elfogadását.
  2. Az Albizottság felkéri Dr. Szili Katalint, hogy a Kormánnyal együttműködve, konzultálva a KMKF albizottságaival, terjesszen az Országgyűlés elé a kárpát-medencei magyar közösségek nemzetpolitikai együttműködésének alapjait hosszú távra lefektető jogi szabályozásra vonatkozó javaslatot.
  3. Az Albizottság üdvözli a KMKF brüsszeli érdekképviseleti és lobbi irodájának létrehozását, valamint várakozással tekint az Autonómia Műhely tevékenysége elé. Az Albizottság javasolja, hogy az Autonómia Műhely alakítson ki egységes fogalomhasználatot és fordítson kiemelt figyelmet a délvidéki autonómia modellek tanulmányozására a vajdasági politikai pártokkal kialakított együttműködésen keresztül. Az Albizottság felkéri az Európai Parlament és az Európa Tanács magyar képviselőit, hogy támogassák a KMKF Autonómia Műhelyének tevékenységét és a határon túli magyar közösségek által kialakított autonómia elképzeléseket.
  4. Az Albizottság a nemzetpolitikai előterjesztésben megfogalmazott szempontoknak megfelelően felkéri határon túli tagjait, hogy 2008. január 31-ig nyújtsanak tájékoztatást az Albizottság számára a Magyarországgal határos országokban a kisebbségi nyelvhasználati jogok érvényesüléséről, illetve a kárpát-medencei régió országaiban a nemzeti és etnikai kisebbségekre nézve közvetlenül, vagy közvetetten diszkriminatív jogszabályok, tervezetek, illetve gyakorlat feltárásáról. Az Albizottság felkéri Dr. Szili Katalint, hogy az összegyűjtött információkat továbbítsa az illetékes kormányzati szervek részére.
  5. Az ülésen Dr. Soltész István, az Országgyűlés főtitkára tájékoztatást adott az Országgyűlés, illetve a Kormány 2007. őszi törvényalkotási programjáról. Az Albizottság tagjai megállapították, hogy az Albizottság tevékenységének alapját továbbra is a féléves törvényalkotási programokban szereplő törvényjavaslatokkal kapcsolatos határon túli vélemények megismerése és azoknak az illetékes országgyűlési bizottságokhoz történő becsatornázása alkotja. Az Albizottság felhívja ezért a KMKF határon túli tagjainak figyelmét, hogy a jövőben hatékonyabban használják ki a törvényjavaslatok véleményezésével kapcsolatos lehetőségeiket.
  6. A KMKF Jogi Albizottsága felkéri a Kormányt, hogy 
     
    - Tájékoztassa az Albizottságot annak következő üléséig a legitim nyugat-európai, valamint szlovéniai, horvátországi, szerbiai, macedóniai és moldovai precedenseket is figyelembe vevő területi, közösségi és személyi elvű autonómiák megteremtésének lehetőségeiről.
     
    - 2008. január 31-ig tájékoztassa az Albizottság elnökét és társelnökét a 2008. tavaszi féléves törvényalkotási program határon túli magyarságot érintő javaslatairól annak érdekében, hogy az Albizottság határon túli tagjai véleményük kifejtésével hozzá tudjanak járulni a magyar-magyar kapcsolattartás konkrétumaihoz.
  7. Az Albizottság támogatja a KMKF országgyűlési konzultációs intézményként történő elismerését, és felkéri Dr. Szili Katalin házelnököt, hogy kezdeményezze a magyarországi parlamenti pártoknál az erről szóló országgyűlési határozati javaslat ötpárti előterjesztését. Az Albizottság üdvözli a 2007. november 25-i romániai európai parlamenti választások eredményeit, amely a magyarság európai parlamenti képviseletét tovább erősíti. Az Albizottság gratulál, és sikeres munkát kíván a mandátumhoz jutott képviselőknek.
  8. Az Albizottság támogatja a vajdasági magyar pártok közös jelöltállítását, valamint együttes programalkotását a 2008. évi szerbiai elnökválasztáson.
  9. Az Albizottság támogatja a szlovákiai magyar közösség erőfeszítéseit a Pátria Rádió folyamatos működésének megőrzéséért.
Budapest, 2007. december 12.


süti beállítások módosítása