Bevezető

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Tovább»

Dr Szili Katalin előszava

"...szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek képviselőit a Kárpát-medencei országokból ..." Tovább»

Aktuális

Nincs megjeleníthető elem

Tagok, szervezet

Szervezeti struktúra és a tagok Tovább»

Statútum

A KMKF szervezete és működése Tovább»

Plenáris ülések

Nincs megjeleníthető elem

Tanulmányok

Tudományos munkák a nemzeti kisebbségvédelem tárgyában Tovább»

Elérhetőség

Titkárság: OGY Külügyi Hivatal
Telefon: (+36 1) 441 41 48
Fax: (+36 1) 441 42 70
Email: kmkf@parlament.hu

A Külügyi- és Európa-ügyi Albizottság

2007.12.14. 08:53

ÁLLÁSFOGLALÁS
Külügyi és Európa-ügyi Albizottsága
2007. december 12.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Külügyi és Európa-ügyi Albizottsága 2007. december 12-én tartotta második ülését az Országgyűlésben. Az ülést Németh Zsolt, a KMKF Külügyi és Európa-ügyi Albizottság elnöke és dr. Kozma József, a Külügyi és határon túli magyarok bizottságának alelnöke elnökölte.

  1. Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke tájékoztatást adott a szeptemberi plenáris ülésén elfogadott  „A magyar-magyar együttműködés és a nemzeti érdekérvényesítés perspektívái a magyar nemzetrészek nagy részének Európai Uniós csatlakozása után” című nemzetpolitikai koncepcióban foglalt feladatok végrehajtásának megkezdéséről. Az Albizottság üdvözli az előterjesztés konszenzussal történő elfogadását és a nemzetpolitikai jogalkotási elképzelések megvalósításának előkészítését, valamint a KMKF munkáját megkönnyítő új szervezeti elemek bevezetését.
  2. Az Albizottság támogatja a KMKF országgyűlési konzultációs intézményként történő elismerését, és felkéri dr. Szili Katalin házelnököt, hogy kezdeményezze a magyarországi parlamenti pártoknál az erről szóló országgyűlési határozati javaslat ötpárti előterjesztését.
  3. Az Albizottság várakozással tekint az Autonómia Műhely, valamint a létrehozandó brüsszeli KMKF lobbi iroda érdekképviseleti tevékenysége elé.
  4. A Kormány képviselője tájékoztatást adott a Kormány által a schengeni térség Magyarország határaira történő kiterjesztése után bevezetni tervezett magyar-magyar kapcsolattartást megkönnyítő intézkedésekről. Az Albizottság kéri a Kormányt, hogy a kapcsolattartást elősegítő támogatásokat az érintettek Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozása napjától igénybe vehessék. Az Albizottság felkéri a Kormányt, hogy a Szülőföld Alap megbízott kollégiuma 2008. február 1-ig kezdje meg a támogatások folyósítását. Az Albizottság továbbá felkéri elnökét és társelnökét, hogy a magyar-magyar kapcsolattartás helyzetét tűzze a következő ülésének napirendjére.
  5. A Kormány képviselője tájékoztatást adott a Kormány álláspontjáról Szerbia európai integrációs kilátásairól, illetve ezek Vajdaságot érintő vonatkozásairól. Az Albizottság ezúton is megerősíti elkötelezettségét Szerbia és Ukrajna európai integrációja mellett. Az Albizottság hangsúlyozza egy egységes európai álláspont kialakításának fontosságát, továbbá támogatja, hogy az Európai Unió kössön vízummentességi megállapodást Szerbiával az ország európai integrációjának kézzelfogható elősegítéseként.
  6. A Kormány képviselője tájékoztatást adott a magyar-szlovák kapcsolatok jelenlegi helyzetéről és a javulás kilátásairól. A Beneš-dekrétumok következményeinek megerősítése után kialakult helyzetben az Albizottság határozottan elutasítja a kollektív bűnösség elvét és annak bármely kifejeződését. Elfogadhatatlannak tartja egy olyan döntés megszületését, amely a mai Európa értékeivel és jogelveivel szöges ellentétben áll. Az Albizottság hangsúlyozza, hogy az európai értékeket tiszteletben tartó és érvényesülésüket megerősítő kezdeményező lépéseket várunk a szlovák féltől a viszony rendezése érdekében.
  7. Az Albizottság támogat minden olyan kezdeményezést, amely a nemzetpolitikai koncepcióba foglalt külügyi és Európa-politikai vonatkozású javaslatok mind teljesebb körű megvalósítását szolgálják. Különös tekintettel a saját – területi vagy kulturális alapon érvényesülő – önigazgatásukért teljes mértékben alkotmányos eszközökkel fellépő kárpát-medencei magyar közösségek céljainak megvalósítására vonatkozó legitim igényére. Az Albizottság leszögezi, hogy ezek a törekvések összhangban állnak mind az Európai Unió balkáni konfliktusrendezési és államépítési törekvéseivel, mind az EU számos országában történelmileg kifejlődött alkotmányos berendezkedéssel.
  8. Az Albizottság üdvözli a romániai európai parlamenti választások a magyarság szempontjából kedvező eredményeit, gratulál és jó munkát kíván a mandátumhoz jutott képviselőknek.
  9. A KMKF Külügyi és Európa-ügyi Albizottságának következő ülésére 2008 tavaszán, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának idején kerül sor.

Budapest, 2007. december 12.



süti beállítások módosítása