Bevezető

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) a Kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Tovább»

Dr Szili Katalin előszava

"...szükségessé vált a magyar-magyar együttműködés egy olyan állandó fórumának létrehozása, amely összegyűjti a magyar közösségek képviselőit a Kárpát-medencei országokból ..." Tovább»

Aktuális

Nincs megjeleníthető elem

Tagok, szervezet

Szervezeti struktúra és a tagok Tovább»

Statútum

A KMKF szervezete és működése Tovább»

Plenáris ülések

Nincs megjeleníthető elem

Tanulmányok

Tudományos munkák a nemzeti kisebbségvédelem tárgyában Tovább»

Elérhetőség

Titkárság: OGY Külügyi Hivatal
Telefon: (+36 1) 441 41 48
Fax: (+36 1) 441 42 70
Email: kmkf@parlament.hu

A KMKF Kulturális Albizottságának állásfoglalása

2008.04.24. 08:23

ÁLLÁSFOGLALÁS

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Kulturális és Oktatási Albizottsága (továbbiakban: Albizottság) 2008. április 23-i ülésén áttekintette a munkáját érintő fontosabb kérdéseket, különös tekintettel a magyar közösségek kulturális és oktatási helyzetének, illetve kapcsolatainak alakulására, és a következő megállapításokra jutott:

  1. A KMKF Kulturális és Oktatási Albizottsága üdvözli a KMKF-ről szóló, 2008. március 3-án négypárti konszenzussal elfogadott országgyűlési határozatot. Tevékenységét a továbbiakban a határozat alapján kívánja folytatni.
  2. Az Albizottság felkéri a Kormányt, hogy még a 2008. évi tavaszi ülésszakon terjesszen az Országgyűlés elé a lengyel gyakorlatnak megfelelő törvényt, amelynek révén a magyar igazolvány tulajdonosa folyamodhasson a Magyar Köztársaság területére szóló, többszöri beutazásra érvényes, hosszúlejáratú, díjmentes tartózkodási vízumért, valamint a már kifizetett vízumdíj visszatérítéséért.
  3. Az Albizottság hangsúlyozza a kapcsolattartási támogatások folyósítása megkezdésének jelentőségét, amely nagymértékben megkönnyíti a schengeni határokon túli magyar közösségek tagjainak Magyarországgal történő kapcsolattartását különös tekintettel a kultúra és az oktatás területére. Az Albizottság felkéri a Kormányt, hogy vegye számba a vízumigényléssel, illetve a kapcsolattartási támogatás igénylésével összefüggő nehézségeket (pl. a meghívólevelek hitelesítésének megkönnyítése, a munkanélküli vízumkérők problémájának orvoslása és a kollektív elszállásolási gyakorlat rugalmasabbá tétele), és tegyen lépéseket azok megoldására. Az Albizottság felkéri a Kormányt, hogy vizsgálja felül a kárpátaljai és a vajdasági kapcsolattartási támogatások folyósításának gyakorlatát.
  4. Az Albizottság szorgalmazza, hogy a KMKF plenáris ülése által 2007. szeptember 14-én elfogadott, „Magyar-magyar együttműködés és a nemzeti érdekérvényesítés perspektívái a magyar nemzetrészek nagy részének európai uniós csatlakozása után” című stratégiai dokumentum kulturális és oktatási vonatkozásainak végrehajtásához szükséges jogalkotó munka mielőbb kezdetét vegye.
  5. A 2007. szeptember 14-i stratégiai dokumentum tükrében az Albizottság következő ülésén értékelni kívánja a Nemzeti Jelentőségű Intézmények és Programok támogatását, ezért felkéri a Kormányt, hogy 2008. június 6-ig írásban adjon tájékoztatást a jelölt kategóriába tartozó intézmények egyéves működéséről, továbbá eddigi és tervezett támogatásukról.
  6. Az Albizottság megismerte és tudomásul vette a Kormány képviselője által adott tájékoztatást a schengeni övezethez való csatlakozást követően a magyar-magyar kapcsolattartásnak a kultúra és az oktatás terén kínálkozó lehetőségeiről. Az Albizottság felkéri a Kormányt, hogy folytasson párbeszédet a határon túli magyarság képviselőivel a további teendőkről, és tájékoztassa őket a rendelkezésükre álló lehetőségekről.
  7. Az Albizottság üdvözli a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnöke és Románia Képviselőházának elnöke 2008. április 11-i romániai csángóföldi (Bákó megyei) találkozóját, és a magyar-román kapcsolatok terén jelentős előrelépésként értékeli a két fél közötti tárgyalások eredményeit. Az Albizottság szorgalmazza a megállapodások mielőbbi gyakorlatba ültetését.
  8. Az Albizottság tájékozódott a csángóföldi magyar nyelvoktatás, illetve magyar kulturális élet magyar állami támogatásának helyi felhasználásáról. Problémának látja, hogy egyrészről a nyelvoktatás és a helyi kulturális élet szervezői, másrészről a moldvai csángó magyar kultúrát Magyarországon népszerűsítő civilszervezetek egyazon forrásból pályázhatnak magyar állami támogatásra, és így vetélytársakká válnak a források elosztásánál, jóllehet a kétféle tevékenység egymást feltételezi és kiegészíti. Az Albizottság szükségesnek látja a kétféle tevékenységet szolgáló források szétválasztását; olyan formában, hogy az átalakítás a támogatást legalább a 2000-2004 közötti szinten biztosítsa. Felkéri a Kormányt, hogy 2009-re vonatkozóan ennek megfelelően alakítsák át a támogatási rendszert, fenntartva a pályázati formát és erről adjon tájékoztatást az Albizottság legközelebbi ülésén.
  9. Az Albizottság továbbá felkéri az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe delegált magyar országgyűlési küldöttségét, hogy segítse elő az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése által a moldvai csángómagyarokról 2001-ben elfogadott jelentésbe foglalt ajánlások megvalósulását.
  10. Az Albizottság elvárja a Kormánytól, hogy növelje a csángó oktatási program támogatását oly módon, hogy minden magyarul értő csángó gyermeknek lehetősége legyen magyar anyanyelvi oktatásban való részvételre, illetve segítse elő a csángóföldi oktatási helyszíneken magyar ház, Bákóban egy magyar kulturális és oktatási intézet, illetve szórványkollégiumok létrehozását. Az Albizottság felkéri a Kormányt, hogy a Moldvai Csángómagyarok Szövetségével, az RMDSZ-szel és az Albizottsággal együttműködve dolgozza ki a csángóföldi magyarok nemzetpolitikába történő bekapcsolásának átfogó programját.
  11. Az Albizottság legközelebbi ülésén behatóan kíván foglalkozni a romániai oktatási reform kérdéseivel, ezért tájékoztatást kér erdélyi tagjaitól, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségétől az oktatási törvény helyzetéről.
  12. Dr. Daku Magdolna, az Országgyűlés Bizottsági Főosztályának vezetője, és Dr. Karácsony Mihály, a Miniszterelnöki Hivatal politikai tanácsadója tájékoztatást nyújtott az Albizottságnak a az Országgyűlés, illetve a Kormány 2008. tavaszi törvényalkotási programjáról. A kapott tájékoztatás alapján az Albizottság felkéri tagjait, hogy – az Albizottság legközelebbi ülését előkészítve – a magyar közösségek kapcsolatai szempontjából tekintsék át a készülő és/vagy módosításra kerülő jogszabályokat, és a szakbizottsági tárgyalásig tegyék meg az Albizottság határozattervezetének összeállításánál figyelembe veendő észrevételeiket. Javasoljuk, hogy ennek során fordítsanak kiemelt figyelmet az alábbi két – április folyamán beterjesztésre kerülő – dokumentumra: (a) A színház-, zene- és táncművészet szervezeteinek működéséről, állami támogatásáról és munkajogi szabályairól szóló törvényjavaslat az Oktatási és Kulturális Minisztérium előterjesztésében. (b) A kortárs művészet támogatásáról szóló törvényjavaslat az Oktatási és Kulturális Minisztérium előterjesztésében.                                    
  13. Az Albizottság tájékoztatást kapott a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság munkájáról. Az Albizottság javasolja, hogy a kegyeleti, történeti és nemzeti emlékhelyek feltérképezésében vegyenek részt a KMKF tagjai is.
  14. Az Albizottság aggodalmát fejezi ki a készülő szlovákiai közoktatási törvény-tervezettel kapcsolatban, amely sérti a szlovákiai magyar nemzeti közösség megszerzett jogait. Felkéri a magyar Kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a közoktatási törvény ne tartalmazzon nemzeti kisebbségeket diszkrimináló megfogalmazásokat. Az Albizottság legközelebbi ülésén behatóan kíván foglalkozni a szlovákiai oktatási reform kérdésével, ezért tájékoztatást kér felvidéki tagjaitól, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségétől az oktatási reform helyzetéről.


Budapest, 2008. április 23.



süti beállítások módosítása